- Yarıyıl
Akademik ve Sosyal Oryantasyon:
Tıbbi Terminoloji: Tıbbi Terminoloji Bu derste tanısal son ekler, uygulama ve eylem belirten son ekler, belirtileri tanımakta kullanılan son ekler, ön ekler, kökler, tıp kısaltmaları, vücutta bölge ve yer tanımlayan terimler öğretilecektir. Ayrıca deri ve memeler, kas iskelet sistemi ile ilgili terimler, nöroloji ve psikiyatri ile ilgili terimler, kardiyovasküler sistem ile ilgili terimler, sindirim sistemi ile ilgili terimler, kan yapıcı sistem ile ilgili terimler, solunum sistemi ile ilgili terimler, ürogenital ve üreme sistemi ile ilgili terimler, endokrin sistem ile ilgili terimler, anesteziyoloji ile ilgili terimler öğretilecektir.
Temel Anatomi ve Fizyoloji: Bu derste kas, kemik ve eklemlere yönelik genel bilgiler, üst ekstremite kemikleri ve eklemleri, sırt bölgesi kasları, üst ekstremite kasları, alt ekstremite kemik, eklem ve kasları, kafa kemikleri, yüz anatomisi, thorax, kalp, larynx, pharynx, trachea anatomisi, böbrekler, üreterler, erkek ve kadın genital organları, merkezi sinir sistemine giriş, medulla oblangata, pons, mezencephalon, cranial sinirler, sempatik, parasempatik sistem, thalamus, hypotalamus, afferent ve efferent yollar, gözler, kulak, vestibular sistem öğretilecektir.
Temel Bilgi Teknolojileri: nternet ve İnternet Tarayıcısı, Elektronik Posta Yönetimi, Haber Grupları/Forumlar/Sosyal Ağlar, Web Tabanlı Öğrenme, Ters Yüz Öğrenme, İnternet ve Kariyer, Kelime İşlemci (WORD), Hesap Çizelgesi (EXCEL), Sunu Hazırlama (POWERPOINT)
Genel Muhasebe: Muhasebe, işletmelerin temel bilgi kaynağıdır. Muhasebenin sağladığı bilgiler hem işletme içi hem de işletme dışı birimler tarafından talep edilir ve kullanılır. Bu nedenle muhasebenin sağladığı bilgiler son derece önemlidir. Bu bilgilerin sağlıklı ve düzenli olabilmesi için, muhasebe kendine özgü kayıt sistemi içinde bilgileri kaydetmekte, sınıflandırmakta ve özetleyerek raporlar halinde sunmaktadır. İşte, Genel Muhasebe dersinin amacı, bir işletmede bir dönem boyunca ortaya çıkan mali olayların nasıl kaydedileceği, sınıflandırılacağı ve özetleneceği ile ilgili temel muhasebe ilke ve kavramlarını tanıtmak ve muhasebe sürecinin nasıl işlediğini göstermektir. Bu dersin sonunda, öğrenciler, muhasebe sürecini uygulayarak temel muhasebe tabloları olan Bilanço ve Gelir Tablosu’nu hazırlar duruma geleceklerdir.
Sağlık Kurumlarında İşletme: İşletmelerin Özellikleri – İşletmelerin Kuruluşu – İşletmelerin Büyümesi İş Ahlakı ve Toplumsal Sorumluluklar – Yönetim Kavramı – Yönetim İşlevleri – İnsan Kaynakları Yönetimi – İnsan Kaynakları Yönetimi İşlevleri – Pazarlama İlkeleri – Ürün ve Fiyatlama – Pazarlama Kanalları ve Tutundurma – Üretim Sistemleri ve Yönetimi – Üretim Sistemlerinin Tasarım, Kuruluş ve İşleyişi – İşletme Bilgi Sistemi – Muhasebe – Finansal Yönetim – Finansal Sistem ve Kurumlar – Çokuluslu İşletmeler konularında eğitim verilir.
- Yarıyıl
Enfeksiyon Hastalıkları ve Sterilizasyon: Enfeksiyon Oluşumu, Enfeksiyon Belirti ve Bulguları Solunum Yolu ile Bulaşan Hastalıklar Sindirim Yolu ile Bulaşan Hastalıklar (Fekal-Oral Yol) Deri ve Mukozadan Temas Yolu ile Bulaşan Hastalıklar Kan Yolu ile Bulaşan Hastalıklar, Vertikal Bulaşan Hastalıklar Cinsel Yolla Bulaşan Hastalıklar, Vektör Aracılığı ile Bulaşan Hastalıklar; Sıtma, dengue ateşi, Batı Nil Ateşi, Şark çıbanı, Kırım kango Kanamalı ateşi, Zika Virüsü vb. Kesici delici alet yaralanmaları, makas-bistüri kesileri, iğne batması, düşme-çarpma riski ve önlemleri, hastane enfeksiyonları, el hijyeni, örnek alım ve transferi vb.
Hastane Enfeksiyonları Yoğun Bakım Ünitesi Enfeksiyonları Dezenfeksiyon, Antisepsi ve Sterilizasyon Kişisel Korunma Yöntemleri İzolasyon Yöntemleri Hastane Enfeksiyon Kontrol Komitesi Tıbbi Asepsi-Dezenfeksiyon Dezenfektanların Tanıtılması Cerrahi Asepsi-Sterilizasyon Yöntemleri Hastane Enfeksiyonlarından Korunma Girişimleri Uygulamalarda Steril Sahanın Korunması ve Önemi Kesici-delici alet yaralanmaları, Makas-bistüri kesileri, İğne batması, Düşme-çarpma riski ve önlemleri, Hastane enfeksiyonları, El hijyeni, Örnek alım ve transferi, Bilgi güvenliği.
Hastane Yönetimi ve Organizasyonu: Öğrencilerin, hastane yönetiminde hem teorik hem de fiili uygulamalara ilişkin temel bilgileri kazanması sağlanmaktadır.
İlk Yardım: Bu derste ilk yardımın önemi ve kuralları, toplumda felaket durumları, nedenleri, ortaya çıkan sorunlar ve sivil savunma, yaralanmalarda ilk yardım, kanamalarda ilk yardım, solunum ve dolaşım sistemi ile ilgili ilk yardım uygulamaları ve şok ekstremite kırıklarında ve kanamalarında ilk yardım, omur, kafa, göğüs kemiği kırıkları ve kanamalarda ilk yardım, kurtarma ve taşıma yöntemleri, yanık, elektrik çarpması, donma, besin ve kimyasal madde zehirlenmelerinde ilk yardım, ilk yardımı gerektiren diğer durumlar öğretilecektir.
Tıbbi Dokümantasyon: Bu derste öğrencilere tıbbi dokümantasyon ile ilgili kavramlar, tıbbi doküman ve tıbbi dokümantasyonun tarihçesi, tıbbi dokümanların temel özellikleri, tıbbi kayıtların kapsamı, önemi, kullanımı ve başlıca kullanıcıları, düzenlenmesi, hasta dosyalarının numaralanması ve sıralanması, hasta dosyaları arşivlerinde kullanılan indeksler, hasta dosyaları arşivinin mimari yapı ve özellikleri, hasta dosyaları arşivi bölüm ve fonksiyonları, hasta dosyaları arşivlerinde örgüt modelleri, hasta dosyaları arşivinin yönetim ve organizasyonu öğretilecektir.