Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Nedir?

Dünyada turizm hareketlerinin giderek artması turizm sektörü içinde yer alan sivil havacılık sektörünün hızlı gelişiminde oldukça etkili olmuştur. Havacılık sektöründe yaşanan bu gelişmeler sektörün ihtiyaç duyduğu eleman sayısının da artmasına neden olmuştur. Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programının amacı; havacılık sektöründeki büyümeye paralel olarak artan kabin hizmetleri personeli talebini karşılamaya yönelik takım çalışması becerisi olan, dinamik, çözüm odaklı, etkin iletişim becerisine sahip ve operasyonel düzeydeki faaliyetlere hâkim personel yetiştirmektir. Bu doğrultuda öğrencilerimiz okulumuzda hem teorik hem de uygulamalı eğitim alma şansına sahiptir. Ayrıca okulumuzun Slovakya’da bulunan Žilina Üniversitesi ile Erasmus+ anlaşması bulunmaktadır. Erasmus+ için gerekli şartları sağlayan öğrenciler bir (1) yarıyılı Slovakya’da eğitim alma şansına sahip olmaktadır. Bu programdan mezun olan öğrenciler havayolu işletmelerinde kabin memuru olarak çalışabileceği gibi havaalanlarının diğer faaliyet alanlarında ve havacılık sektörü ile ilişkili olan diğer firmalarda da çalışabilirler.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı-Süresi

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programının eğitim süresi teorik ve uygulamalı dersler ile toplamda iki (2) yıl, dört (4) yarıyıldan oluşmaktadır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Programı-Ders Müfredatı

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri ders müfredatı teorik, uygulamalı ve seçmeli dersler olmak üzere toplamda 26 dersten oluşmaktadır. Sivil Havacılığa Giriş, Anons ve Diksiyon, Kabinde Servis ve İkram, Havacılıkta Acil Durum Prosedürleri, Yer ve Yolcu Hizmetleri, Havacılık Emniyeti gibi bölüm derslerinin yanı sıra öğrenci kendini geliştirmek istediği alanlara yönelik üniversite seçmeli derslerden de almaktadır. Öğrenciler 2 yıl süren eğitimlerinde 3 yarıyıl boyunca Mesleki İngilizce dersi almakta, dileyen öğrenciler 1 yarıyıl boyunca ikinci yabancı dil olarak Arapça dersini seçebilmektedir. Dileyen öğrencilerimiz seçmeli dersler arasından 1 dönem İşaret Dili dersini seçerek kendini bu konuda da geliştirme fırsatı yakalamaktadır.

Öğrencilerin bu mesleği icra edebilmesi için karşılaması gereken şartlar aşağıdaki gibidir;

1. Adli Sicil Kaydı ve Adli Sicil Arşiv Kaydı bulunmamak,
  2. Kadınlar için 160 cm-180 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
  3. Erkekler için 170-190 cm arası boya sahip olmak (ağırlığı, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 kilogram fazla veya 15 kilogram noksan ağırlıkta olmak).
  4. Sağlık durumu uçuşa elverişli olmak (Sivil Havacılık Genel Müdürlüğünce yetkilendirilmiş sağlık kurumlarından sağlık durumlarının uçuşa uygun olduğuna dair rapor almaları gerekmektedir).
  5. Kabin memuru üniforması giyildiğinde vücudunun görünecek yerlerinde dövme, yara izi vb. bulunmamak.

Programa yeni kayıt yaptırmak isteyen öğrencilerin lise mezunu olması ve TYT sınavında 150 puan barajını geçmiş olması gerekmektedir. ÖSYM tarafından belirlenen ilgili kayıt tarihleri süresince, ÖSYM tarafından düzenlenen ilgili sınavın yerleşim tercihi sonuç belgesinin yanında üniversite tarafından talep edilen diğer belgeleri üniversitenin ilgili kampüslerinde öğrenci kayıt birimlerine eksiksiz bir şekilde teslim etmesi gerekmektedir.

Öğr. Gör Şimal Şahinoğlu Yayla-Program Başkanı

Öğr. Gör. Ahmet Dursun Şerbet

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri programından mezun olacak öğrenci, eğitim süresi boyunca müfredatta bulunan ve 120 AKTS’ye karşılık gelen tüm alan ve seçmeli dersleri başarı ile tamamlamalı, genel not ortalaması (GNO) 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalı ve zorunlu olan staj uygulamasını tamamlamış olmalıdır.

Sivil Havacılık Kabin Hizmetleri Müfredatı