İlk ve Acil Yardım Bölümü

İlk ve Acil Yardım Bölümü Nedir?

Kaza ve yaralanmalar ölüm nedenleri arasında ilk sıralardadır. İlk ve Acil Yardım Programımızın amacı, acil tıbbi bakımı 112 komuta merkezinin direktiflerine göre yapabilen; acil hastaları intravenöz ve intraossöz girişimler ile hastaneye ulaştıran, Bakanlık tarafından belirlenen acil ilaçları ve sıvıları uygulayabilen, hastanın durumuna göre temel ve ileri hava yolu işlemlerini uygulayabilen, travmalı hastanın travma stabilizasyonu yapabilen, hastayı uygun taşıma teknikleri ile nakledebilen, EKG çekimi ve kardiyovasküler sistemi değerlendirerek defibrilasyon işlemini yapabilen, monitörizasyonu uygulayabilen, acil doğum durumunda doğum eylemine yardımcı olabilen, ambulansı teknik, tıbbi araç-gereç ve malzeme yönünden kullanıma hazır halde bulunduran, görevinin tüm aşamalarında haberleşme ağını doğru ve hızlı bir biçimde kullanabilen ambulanslarda ve acil servislerde çalışacak “Acil Tıp Teknikeri” yetiştirmektir.

İlk ve Acil Yardım Bölüm Süresi

Bu program yılda 2 dönem (1 Güz Dönemi, 1 Bahar Dönemi), toplamda 2 yıl süren Ön Lisans Programıdır.

(1) Lise diploması

(2) Ulusal Öğrenci Seçme ve Yerleştirme sınavları yoluyla yerleştirilmiş olmak

(3) Yabancı öğrenciler için, üniversiteye doğrudan başvurmuş ve yerleştirilmiş olmak; üniversitenin internet sitesinde belirtilmiş olan kamuya açık ulusal ve kurumsal yönetmelikler çerçevesinde Üniversite tarafından değerlendirilmiş olmak.

Öğrenciler ÖSS’nin belirlediği sayısal puana göre yerleştirilmektedirler.

ÖSYS Klavuzunda Bk. 233. Bu programa alınacak öğrencilerin, devlet hastanelerinden veya üniversite hastanelerinden, sürücü belgesi almaya engel olmayan bir beden yapısı ve ruh sağlığına sahip olduklarını belgeleyen rapor almaları (Öğrencinin boy ve kilosunun sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gerekmektedir.), program gereği 2. sınıfta araç kullanmalarının zorunlu olması sebebiyle kayıt tarihinde 17 yaşını tamamlamış olmaları; erkek öğrencilerde 1.65 m’den, kız öğrencilerde 1.60 m’den kısa olmamak, boy uzunluğunun santimetre olarak ifade edilen değerinin son iki rakamından en çok 5 fazla veya 15 noksan kilo ağırlığında olmak; kurtarma ve taşıma işlerinde iki kişilik bir ekipte çalışırken sedyedeki bir hastayı ekip arkadaşı ile birlikte taşıyabilecek beden ve fizik yeterliliğine sahip olmaları gerekmektedir.

İlk ve Acil Yardım Program Başkanı: Öğr. Gör. Tanya AGOPYAN

Prof. Dr. Vedat ATAY

Öğr. Gör. Filiz ÜRKMEZ

İlk ve Acil Yardım programından mezun olmak için; en az 120 AKTS krediyi tamamlamak ile birlikte tüm derslerden en az D notu almak koşulu ile 4,00′ lık sisteme göre en az 2,00 genel akademik ortalama elde etmiş olmak ve program yönetmeliğinde tanımlanan yaz staj (20 iş günü) uygulamalarını tamamlamış olmaları gerekmektedir.

İlk ve Acil Yardım Bölümü Müfredatı

1. Yarıyıl