PROGRAMIN AMACI
Güvenlik Birimleri ve Uygulamaları Yüksek Lisans Programı, “Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler” bölümünün bir alt disiplini olup, günümüzde çok değişik disiplinlerin ortak çalışmasına ihtiyaç duyduğu gerekçesiyle “disiplinler arası” bir formda, hem alanlarının fiili görevlerinde (mutfağında) çalışarak deneyim kazanan, hem de akademisyenlikle bu çalışmalarını zenginleştirip derinlik katan uzmanlar vasıtasıyla verilecek şekilde planlandı.
Kişilerin ve toplumların korkusuzca yaşayabilmesi için bireysel ve kurumsal olarak sahip olunan koruyucu, önleyici, eğitici, araştırıcı, planlayıcı çalışmalar şeklinde nitelenen güvenlik hizmetleri; kişilerin, grupların ve toplumun en temel ihtiyaçlarından oluşan güvenliğin sağlanması konusunda milli ve uluslararası düzeydeki faaliyetleri kapsar. Hızla değişim gösteren güvenlik sorunlarının anlaşılabilmesi ve güvenlik sorunlarına çözüm bulunabilmesi için “disiplinler arası” eğitim programları ihtiyaç haline gelmiştir.
Programın öğrenci profili içerisinde kamu (devlet) güvenlik birimi personeli (TSK, Jandarma, Emniyet, MİT) olmakla birlikte, Siyaset Bilimi-Uluslararası İlişkiler lisans öğrenimi yapmış olanlar, özel güvenlik sistem yönetimi görevlileri (büyük kuruluşların özel güvenlik ceo’su) ve avukatlar dahi önemli sayıda ilgi duymaktadırlar.
Bu ihtiyacı karşılayabilecek akademisyenlerin de klasik “Siyaset Bilimci” ve “Uluslararası İlişkiler” disiplinlerine ilaveten, bilhassa “Milli Güvenlik”, “Uluslararası Güvenlik”, “Terörizmle ve Korsanlık/Deniz Haydutluğu ile Mücadele”, “Enerji Güvenliği”, “Güvenlik Yönetimi”, “Suç Araştırmaları”, “İstihbarat ve İstihbarata Karşı Mücadele”, “Göç ve mülteci Sorunları”, “Siber Güvenlik”, “Bilgi Güvenliği”, “Küresel Güvenlik Stratejileri”, stratejik öneme sahip tesislerin/boru hatlarının güvenlik yönetimi gibi konularda uzmanlaşmış olmalarına ihtiyaç vardır. Programımız da tam bu alanlarda yetkin uzmanlarca donatılmıştır.
Güvenlik Birimleri ve Uygulamaları Yüksek Lisans Süresi
Lisansüstü programların tamamlanma süresi, kayıtlı olunan programda derslerin verildiği ilk başlamak üzere, her yarıyıl için kayıt yaptırılıp yaptırılmadığına bakılmaksızın;
- Tezsiz yüksek lisans programlarında en fazla üç yarıyıldır. Ancak, tezli yüksek lisans programlarında kayıtlı iken tezi reddedilen ve tezsiz yüksek lisans diploması almak isteyen öğrencilere, söz konusu programın gereklerini yerine getirebilmeleri için anabilim dalı başkanlığının teklifi ve enstitü yönetim kurulunun kararı ile bir yarıyıl ek süre verilebilir.
- Tezli yüksek lisans programlarında en fazla altı yarıyıldır. Ancak kredili dersleri en az 2,70 GNO ile tamamlamanın azamî süresi en fazla dört yarıyıldır. GNO’su 2,70’in altında olan öğrenci, GNO’sunu en az 2,70 seviyesine yükseltene kadar programda açılmış olan dersleri bu dört yarıyıllık süre zarfında kısmen veya tamamen tekrar alır.
- Gerekli yükümlülükleri yerine getirmesi halinde programa kayıt yaptırdığı andan itibaren tezsiz yüksek lisans programından en erken iki yarıyılda, tezli yüksek lisans programından en erken üç yarıyılda, mezun olmak mümkündür.
Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları Yüksek Lisans Program Müfredatı
Güvenlik Bilimleri ve Uygulamaları bölümü Avrupa ve Dünya’daki emsal bölümlere sahip en iyi üniversitelerin uyguladığı müfredatlar örnek alınıp Türkiye şartlarına uyarlanarak tasarlanmış bir eğitim-öğretim planına sahiptir. Buna binaen program İstihbarat, İç Güvenlik ve Uluslararası Güvenlik ile Çatışma ve Göç Yönetimi gibi üç ana kol altında işlenerek ders dağılımı bu üç kola göre ayrılmıştır. Ders dağılımı yapılırken öğrencilerin mezun oldukları anda Güvenlik Bilimleri’ni temelden kavraması ve ileri akademik çalışmaları yapabilecek bilgi-birikime sahip olmaları planlanmıştır. Lisans mezuniyet alanı gözetmeksizin öğrenci alan programda Uluslararası İlişkiler, İstihbarat, Uluslararası Güvenlik, İç Güvenlik, Çatışma Yönetimi, Strateji,Terörizm ve deniz korsanlığı ve özellikle adli bilimler gibi alanlar üzerine dersler verilerek bölümün temel yapı taşları kurulmuş ve öğrencilerin akademik ve sektörel gelişimlerine ulaşacakları adımlar program başında tasarlanmıştır. Bu doğrultuda akademik çalışmalar için Araştırma Yöntemleri ve Akademik Metin Okuma-Yazma dersleri verilmektedir. Bunlara ek olarak derslerde kullanılan metodlar ile öğrencilerin akademi dışı alanlarda da uzman personel olarak görev yapabilmeleri hedeflenmektedir. Tüm bu planlamalar yapılırken öğrencilerin ders dışı aktivitelere de zaman ayırabilmesi ve özel yaşamlarındaki mesleklerini de sürdürebilmeleri amaçlanarak ders saatleri bir dönemde maksimum 15’i geçmeyecek şekilde ayarlanmıştır.
Tezli yüksek lisans programında ilk iki yarıyıl teorik dersler ve seminerden, sonraki iki yarıyıl ise tez derslerinden oluşmaktadır.